To see a larger image and more detail, click here.
Photos by Greg Martz/Regan Wood

This 2015 essay on the Dutch Colonial Style is located on a parcel of land surrounded by heavily planted areas on all sides, affording privacy and a sense of the natural world.

The front porch leads to a central foyer, with formal spaces to one side, and family spaces to the other. An interior bridge on the second story connects the master suite to the family bedroom areas.

The sloping terrain allows for a bright and cheerful walk out basement. Construction includes prefabricated foundation walls, cedar siding, high quality windows and trim, copper accents, and a variety of carefully composed roof forms.

Energy efficiency is provided via direct vent heating, excellent glazing units, closed cell foam insulation, and tight construction throughout.

Engineered framing lumber was employed throughout, and reduces construction waste and protects older trees that would otherwise be lost forever.

On-site storm water is managed via underground holding tanks, thereby minimizing potential soil erosion in heavy storms.

This project was built for sale, to impeccable standards, and sold immediately at a price that reflects the meticulous care and inspiration found both in the architectural design and subsequent construction.

Client: Rhodes, Van Note Realtors and Van Note Construction